Zvukomir System One /Introduction

01.zvukomir.system.one.the.the system

English version

Част I от III: Представяне / Съвсем накратко

Висок клас стерео аудио система проектирана с идеята за работа със съвременен цифров източник – добър транспорт, музикален стриймър или мултимедиен компютър; процесорно цифрово управление; 12 говорителя задвижвани от 12 усилвателя клас D; активно изпълнение – усилвател за всеки говорител, без пасивни филтрови елементи по пътя на сигнала; Wi-fi и Bluetooth безжична свързаност, USB вход, цифрови коаксиален и оптичен входове и линеен стерео аналогов; пълно функционално дистанционно управление и възможност за възпроизвеждане директно от смартфон или таблет.

История

Това е завършена аудио система, изградена от една моя мечта. Самият процес от началните скици до реализацията отне доста време и това е първият ми проект, в който материализирам идея по толкова комплексен начин – визуален дизайн съчетан с електроника, начин на изработка, избор на материали и сглобяване.

По-голямата част от труда остава “под капака” и най-вече работата по звученето, а тези редове са по-скоро визуално представяне, защото друго трудно мога да предам в този формат.

Електрониката

Електрониката реших като три отделни модула – всеки със своята основна функция. Подредбата им е по начин следващ сигналите в самата система. На снимката са отляво-надясно кутията със захранванията, пред усилвателната част и крайните стъпала.

02.zvukomir.system.one.the.electronics

Модулът Пред усилване/Контрол

03.zvukomir.system.one.control 04.zvukomir.system.one.control.back

В централния компонент е управлението, процесорът, различните модули и индикатори. И трите кутии на електрониката споделят обща визия. Идеята ми беше чрез изчистени линии, да създам красиви пропорции и дизайнерски акценти в една като цяло семпла форма. Размерите са 450 х 450 мм при височина само 58 мм. Материалът на шасито е най-висококачествен брезов шперплат, изпълнен в (не точно) черен цвят и полу-огледален финиш. Плочите са от неръждаема крейцвана стомана с бели гравирани надписи. Цялата конструкция е антирезонансна с триточково окачване към масичките.

05.zvukomir.system.one.side

Поради дълбоката си текстура, стоманата променя с няколко нюанса цвета си при различен ъгъл на наблюдение и спрямо околните осветителни тела. Понякога горните плочи могат да изглеждат равномерно сиви, а друг път “четканият” ефект се засилва като белите надписи стават черни.

06.zvukomir.system.one.button

Съвсем минималистично само едно единствено “копче” отговаря за управлението. То изпълнява различни функции, основната от които е контрол на силата на звука. Изработено е чрез 3D принтер. Материалът, от който е принтирано е биоразградимо царевично нишесте и след известна обработка стана доста приятно на допир. За да кореспондира с белите надписи копчето е бяло на цвят, с доста по-сложна форма от видимата над кутията, за да е добре балансирано при въртене. Обемът му е около 40 куб.см. Отделих му доста внимание при проектирането, защото заема централно място във визуалната концепция и е елемента на прякото взаимодействие с System One.

07.zvukomir.system.one.LEDs

Разположени нагоре (както един познат впоследствие направи паралел с класическата японска ексклузивна аудио апаратура) LED светлините индикират различните входове и режими на работа. Всички са с тесен ъгъл на излъчване, достатъчно добре видими и не натрапващи се. Светят в бял цвят, освен този показващ работата на Bluetooth-a, който реших в синьо.

08.zvukomir.system.one.IR

В предната централна част на контролния блок, точно под копчето се намира единствения елемент в изцяло изчистените фронтални линии на трите кутии. Това е прозорецът на IR приемника за дистанционното управление. Идеята да го направя по-широк е с цел разширение на обхвата на приемане на команди. Практически ъгълът е голям, което прави възможно управлението на системата от доста позиции в стаята. Защитното стъкло не позволява да се вижда електрониката вътре и предпазва финия надпис от хром-никелова стомана “zvukomir”. Идеята надписа да бъде осветен ми хрумна още на етап чертеж, а и ми бе подсказана от няколко човека видели сглобената кутия впоследствие, но крайният вариант няма осветление. Добре полиран самият надпис има силно отразителни свойства и взаимодейства със светлината в стаята по специфичен начин. Снимката по-горе показва точно отразена светлина, пречупена през цвета на затъмненото стъклото. Ефектът се проявява, когато човек се разхожда из стаята или пък когато сяда на централното слушателско място с поглед към кутиите – надписът може да блесне за секунда и да се скрие отново. Дискретна и интересна визия, точно следваща концепцията.

09.zvukomir.system.one.control.rear.panel

Задният панел на контролния блок е връзката на системата с източниците на сигнал. Налични са: линеен аналогов стерео вход, подходящ за тунер или пък грамофон през RIAA корекция; цифров оптичен TOSLINK конектор; цифров коаксиален S/PDIF с RCA конектор; USB тип B за директна връзка с компютър и антените за безжичната връзка. Самите безжични модули са експериментално решение, по-скоро от изследователска и практична гледна точка. Wi-Fi връзката в моментната й реализирана не отговаря на изискванията ми за качествено възпроизвеждане, но при мен търсенето и експериментирането с нови решения е постоянно. Bluetooth модула е органичен от сегашните лимитации на самата технология, но е бърз и лесен начин примерно да споделиш момента, чрез възпроизвеждане на музика директно от телефона.

10.zvukomir.system.one.control.rear.panel.rhodium.plugs

Тук са свалени родиевите капачки предпазващи от RFI/EMI и прах RCA конекторите на аналоговия и цифровия коаксиален вход.

Модулът Усилватели

11.zvukomir.system.one.amplifiers 12.zvukomir.system.one.amplifiers.back

В тази кутия се намират една дузина крайни стъпала. Специфично окабеляване, механична виброизолация и без друга електроника за възможно “най-чисто” усилване.

13.zvukomir.system.one.amplifiers.rear.panel

Модулът Захранване

14.zvukomir.system.one.power.supply 15.zvukomir.system.one.power.supply.back

Последната представена трета кутия, всъщност е първа на общата снимка – от нея оживява цялата система. Тук се намират захранванията и оттук е връзката с мрежата.

16.zvukomir.system.one.power.supply.rear.panel

Единствените хардуерни превключватели също са тук. Те са монтирани на задния панел, метални са, с много приятно превключване и класическо “щрак” като на референтен касетен дек. Имах голямо желание да направя връзката между класическата изработка и съвременната визия чрез тези детайли. Ключовете включват и изключват цялата система и захранванията на безжичните устройства, за да не работят антените, когато не са необходими. По-долу са снимани как изглеждат в различни позиции.

17.zvukomir.system.one.power.supply.toggle.switch 18.zvukomir.system.one.power.supply.toggle.switch.on.off.on

Озвучителните тела

19.zvukomir.system.one.speakers 20.zvukomir.system.one.speakers.back

Като първи проект, спрямо опита и знанията ми на онзи етап, реших, че ще използвам добри фабрични озвучителни тела, като база, върху която да градя идеите си. Имах представа какво търся и се сдобих с висок клас немски колони. Слушах ги около половин година – първо в оригинално, после в леко модифицирано състояние, а след това – в изцяло активен режим, с един от ранните прототипи на електрониката. Целта ми беше да преценя възможностите им и да реша дали да ги ползвам в изграждането на бъдещата система. Самите тела предлагат много интересни конструктивни решения като кутия в кутията, несиметрични стени против стоящи вълни, колоните са огледално симетрични една на друга, заоблени ъгли… Поради особената си конструкция и промените, които претърпяха, ми позволиха да изследвам много аспекти на тази сложна електро-механично-акустична система, наречена озвучително тяло. Експериментирах с различни комбинации: активно/пасивно захранване; индуктивно захранване от вторичната намотка на активен говорител; предни или задни пасивни говорители; push-pull и push-push свързване; isobaric; различни вариации на демпване; variovent и т.н. Наблюдавах и измервах ефекта при еднакви кутии и среда.

21.zvukomir.system.one.speakers.side

Интересно е, че единственият “случаен” елемент в цялата система е цветът им. Той няма как да бъде повторен и беше само едно шишенце достатъчно за двете колони. Прекрасен, богат цвят с множество оттенъци и градации. Трудно обаче разкрива красотата си при стайно осветление. При пряка слънчева светлина е изумителен. Домашните снимки не показват почти нищо от комплексността и динамиката му. На следващата снимка се виждат леките зелени нюанси и светлите включвания, контрастиращи под няколкото слоя пиано лак.

22.zvukomir.system.one.tweeter.custom.faceplate

Стоманени гривни на високоговорителите, с еднакъв по посока крейц, завършват визията. Захванати са с болтове от неръждаема стомана. Гривната на високочестотния говорител е с прорези, вдъхновени от наблюденията и прослушванията ми на подобни решения от Roksan, PMC, ранните Audio-Physic… също интересно поле за експерименти. Геометрията на снимката е третият, засега финален опит.

23.zvukomir.system.one.stands.rectangular connector

При проектирането на стойките направих доста 3D модели и се спрях на тази малко по-голяма, следваща колоните, но с леко променени ъгли, форма. Стабилните крачета са захванати на основната плоча, чийто пропорции, дължина на изнасяне и закръгления построих, чрез спазването на определени съотношения в самата система. Доста са хармонични в съчетание, стоят добре и даже някак динамично. Височината не е случайна и има общо с позиционирането на високоговорителите. Стойките са изработени отново от плътен брезов шперплат и неръждаема стомана. Връзката е триточково окачване. Като цвят следват кутиите и масичките. Теглото на стойката е колкото на една нормална съвременна стояща колона.

24.zvukomir.system.one.stands.isolation.feet

Крачетата са от прътова неръждаема стомана. Специфичната скосена форма е постигната с цифрово управляван струг, а крайния вид с няколко механични обработки. Четири компонентни са, регулират се прецизно и позволяват оптимална настройка. Проектирах ги с идеята контактната им част да завършва на сфера. Всяко едно от тях тежи около 2кг, което всъщност е доста на базата на това колко тежи обикновено едно краче на колона.

Масичките

25.zvukomir.system.one.equipment.support.tables

Формата на масичките е такава, че следва кутиите на електрониката. Пропорциите и размерите им са така предвидени, че позволяват компактно нареждане на кутиите една над друга, ако в стаята няма достатъчно място за хоризонтално подредена система. Изработени са от брезов шперплат и стоманени крачета с виброизолационнни подложки.

Кабелната система

26.zvukomir.system.one.cable.system

На окабеляването е обърнато много внимание още на ниво концепция. Всъщност идеята му и практическата реализация представляват цяла една отделна система в системата, затова го наричам Кабелната система. Четири отделни токови кръга пренасят различните сигнали и захранвания. От самото начало започнах да експериментирам и постепенно да отсявам точния кабел за всеки кръг и съответно неговите специфични изисквания. Имах възможността да чуя доста кабели. И макар това да е необятно поле за изследване, резултатът от този труд е добър. А реализацията е такава, че например колонният кабел е еднакъв, от една ролка и еднакво опосочен от самия изход на крайното стъпало (не от изходната клема на кутията, а от самото крайно усилвателно стъпало) до свързания с него говорител. По пътя си среща само един различен тип метал, два пъти този на конектора. Тази минималистична концепция от един опосочен кабел и един тип контактен метал е спазена почти навсякъде (сигнали ниско, високо ниво и т.н.). Можете да се опитате да си представите през колко различни видове кабели, метали по клемите и конекторите, и елементи по филтъра преминава сигналът при една класически организирана аудио система. Понеже System One е изградена от ниво бял лист и е погледната още оттогава като едно концептуално цяло имах възможност да реализирам тази така семпла, но съвсем нелека за направа идея.

27.zvukomir.system.one.mains.power.cable

Захранващият кабел е с масивно, стругувано, алуминиево тяло тип шуко от едната страна и топ-модела powerCON на Neutrik, заключващ се, 32 Амперов конектор откъм страната на кутията със захранванията.

Конекторите на колонните кабели са обработени, полирани и боядисани в същия черен цвят като кутиите, масичките и стойките. За завършващ акцент добавих пръстените от шлайфана неръждаема стомана.

28.zvukomir.system.one.speaker.cable.connector 29.zvukomir.system.one.speaker.cable

При интерконектите приложих елегантна подредба, следваща естествения път на сигнала. Тя е така организирана, че зад системата няма пресичащи се кабели, а тези образуващи полу-кръговете са на еднакво разстояние един от друг.

30.zvukomir.system.one.interconnect.cables

Дистанционното управление

31.zvukomir.system.one.aluminium.remote.control 32.zvukomir.system.one.aluminium.remote.control 33.zvukomir.system.one.alluminium.remote.control

Дистанционното е връзката със системата през повечето време, затова усещанията от него, тежината и хладината на метала също са важни. За тази система преработих фабричен пулт, изцяло алуминиев, с алуминиеви копчета и тежащ 220гр. Гравировката е в бяло, но си мени цвета спрямо наличната светлина и ъгъл. Надписите на бутоните ми хрумна да са отстрани – беше по-лесно за надписване, нестандартно, но и всъщност доста удобно решение.

Част II: Малки Детайли Zvukomir System One /Fine Details

Част III: Вътрешна Архитектура Zvukomir System One /Internal Architecture


Няколко думи за проекта

Тези редове и снимки са доста общ и страничен поглед и не разкриват дори и малка част от преодолените трудности, специфичните елементи, хрумвания и всичките решения, които е трябвало да бъдат взети, за да се стигне до това тази система да издаде звук като едно цяло. Някои от тези детайли и повече информация като характеристики и измервания ще разкрия в следваща публикация, други ще запазя за себе си.

Не малко техника успях да чуя и сравня в този процес, научих много. Първо, защото имам достъп до много различни аудио концепции от различни времена и то в среда, която ми е позната. И после, структурата на звука, хармонията и чистотата на звуковъзпроизвеждане са ми важни и наблюденията ми върху тях не спират и за миг. Резултатът е прецизно подбрани компоненти – от кабелите до звука на модифицираните високоефективни крайни усилватели. Паралелно с това е и самата визия, защото намирам нещата за свързани. Имам силен интерес към индустриалния и продуктов дизайн откакто се помня и тази система е първото ми подобно изразяване, надявам се, че ще има още и по-добри.

Още от самото създаване на проекта, идеята му е да бъде изработен в най-голяма възможна степен тук в България. Покрай аудио техниката имам познанства на много места по света, но държах необходимите ми компоненти да са от наши вносители, и на произведени детайли, реализирани с локални фирми. Така и стана в най-голяма степен. Не е тук мястото да опиша каква е цената на това решение в нерви и средства… просто човек трябва да се събере и да има хора, които го подкрепят. Все пак утъпках път и проектът се случи.

Малко финално допълнение относно системата – това е личен проект, не е направена с цел продажба. Тя е мечта и един вид мисъл-форма в действие, най-трудният първи проект. Както вече написах тя е път и възможност за изследване на технологични решения, в повечето случаи доста иновативни и още неразработени. Всичко в нея – многото стъпала, многото говорители, многото бутони на дистанционното, вътрешните обеми, включително окабеляването е така измислено, че да ми дава възможност да променям, експериментирам и уча със сравнително широк замах. Развивам я често – претърпя няколко промени докато подготвя тази публикация. Потенциала на това  творение е мотивиращ и в момента разработвам на тази база други системи. Желанието ми е да се занимавам с подобни решения – чудно звучащи и така майсторски изработени с дизайнерски почерк. Системи и компоненти, които най-вече със звук, но дори и щом са изключени, само с визия, да хармонизират пространството наоколо и дома.

Звукомир,

201514 responses to “Zvukomir System One /Introduction”

 1. aLEX P says:

  Невероятно!

 2. Владислав says:

  Имах удоволствието да се докосна до тази машина на живо. Гошо, както ти казах тогава, ако това ти е първият проект не мога да си представя къде ще ни отведеш и нас като потребители и ценители на качественото аудио за в бъдеще!

 3. Benjamin Todd says:

  This is one of the most advanced DIY audio projects in the world!

 4. zvukomir says:

  Yes, definitely it is.

 5. Benjamin Todd says:

  You are Bulgarian, right?

 6. zvukomir says:

  Yes, I’m Bulgarian :)

 7. Петър says:

  Поздравления!!!
  Начинът по който е изпълнен и представен проекта те кара да искаш да се докоснеш до тази аудио система, да усетиш звука, да я притежаваш. Успех в бъдещите проекти, и кой знае, един ден те могат да станат достъпни за повече аудиофили.

  • zvukomir says:

   Благодаря! :) Много ще съм щастлив, ако с това, което правя докосна повече хора.

 8. Владимир says:

  Прекрасно…..
  Мен ме докосна!
  Поздравления.

 9. Митко says:

  Жесток си … върна ме в годините 84-87 в техникума по електроника … само че ние отдавна изгубихме НИШКАТА … задилжително пускай производство и то тук у нас …

 10. Боби says:

  Това е невероятно, може ли да се види на живо :) :) :)

 11. Димитър Димитров says:

  Липсва само bluetooth 4.0..
  Бъзикам се!
  В същност завиждам много. Дори не ме интересуват техническите спецификации на системата. Представям си само удоволствието от мисленето, подбирането и вграждането на отделните елементи… кеф страшен!
  Естествено е да пожелая на създателя, още кеф, сиреч още проекти, в които да върви по пътя на удоволствието.

 12. Веселин says:

  Огромен и респектиращ труд.
  Уникален, предизвикващ възхищение дизайн.
  Успех!

 13. Joro Irl says:

  Уникално изпълнение, браво. Дано имам възможността да се докосна до това уникално изпълнение, някога. Успех. :)

Leave a Reply