Zvukomir System Pi

01.zvukomir.system.pi

English version

System Pi e компактна, минималистична стерео система с вдъхновена майсторска изработка и специално отношение към качеството на звука (нали е на Звукомир :) ). Представлява завършен аудио проект – две озвучителни тела, кутия с електрониката и аксесоарите. Необходим е единствено източник на цифров сигнал – предвидена е за качествен музикален сървър/компютър и/или CD-транспорт. System Pi следва базовата концепция на System One – DSP базирано управление с активни филтри, усилвател за всеки от четирите говорителя, свързан без никакви пасивни компоненти по пътя на сигнала, премислено и подбрано пълно окабеляване и дистанционно управление.

Името Pi (като числото π) не е случайно, а е свързано на много нива с проекта. Отразява също и определени математически принципи, които ползвам за изграждането на тези системи. Цялостната визия представя кръга и квадрата, както и вписването им един в друг. Това е проект изработен по поръчка, направих го с голямо удоволствие.

Електрониката

Тази тънка аскетична на вид кутия с размери 430х430мм приютява електрониката. Изработката е от дърво, качествен прибалтийски шперплат, акрил и алуминий. Финишът е fine-line дъбов фурнир и лак.

02.zvukomir.system.pi.diy.custom.case.electronics

Панелът с управлението сочи нагоре. Реших така визията, защото освен, че е доста удобно, предпазва бутоните от любопитни детски ръчички, което в този случай бе важно :) . Изработката е черен анодиран алуминий с бели надписи.

03.zvukomir.system.pi.control.buttons.black.aluminium.white.marks.panel

На предния панел е само черното алуминиево копче за контрол на силата на звука и асиметрично разположеното стъкло пред дисплея.

04.zvukomir.system.pi.electronics.front.custom.stand

Самият дисплей се вижда само при включена система. За завършена визия ми беше важно предният черен панел и стъклото пред дисплея да имат възможно най-близък цвят и степен на отражение. Много, много опити бяха нужни за постигането на този ефект, на точния цвят и ниво на прозрачност, но накрая се получи чудесно.

05.zvukomir.system.pi.OLED.display.and.black.aluminium.knob

Това са вентилационните решетки на охлаждането. Кръговете са изработени от анодиран в черно алуминий с гравировка в бяло. Една особеност от визуалната идея зад системата се вижда добре тук – всички повърхности покрити с качествения фурнир носят естествена текстура и усещане за дървото, а всички черни повърхности са гладки.

06.zvukomir.system.pi.aluminium.vents.custom.cooling.system

Задният панел. На снимката се виждат колонните конектори и захранващият конектор. Всички са Neutrik и са част от концепцията за отделна кабелна система вътре в системата. Лостовото ключе е за цялостно прекъсване на захранването.

07.zvukomir.system.pi.rear.panel.connectors.neutrik.speakon.powercon

Озвучителните тела

Двулентови, бас-рефлекс акустично оформление, много масивни за размера си озвучителни тела. Основният говорител е преработен по моя идея 17-сантиметров норвежки SEAS с PP конус. Има увеличена магнитна система, лято шаси, четирислойна звукова бобина, инвертна гънка на окачването, хартиена капачка и др. Така подобрен е много хубав драйвер с резонансна честота само 29Hz, плавен завал и без break-up-и.

08.zvukomir.system.pi.two.way.speakers.and.stands.wood.and.aluminium 09.zvukomir.system.pi.speaker.custom.driver.inverted.surround.PP.cone.paper.dustcap.tweeter

Алуминиевото панелче на гърба на колоните за връзката с окабеляването.

10.zvukomir.system.pi.speaker.back.connector.spreakon.terminal.black.aluminium 11.zvukomir.system.pi.speaker.back.connector.speakon.terminal.black.aluminium.custom.braided.cable

Кабелната система

Почти същата като при System One – същото внимание към изработката, сигналните пътища и минимален брой различни материали по пътя на сигнала, само че в по-семпло изпълнение.
Това са колонните кабели със заключващите се конектори на Neutrik.

12.zvukomir.system.pi.custom.speaker.cables.speakon.NL-4FC

Захранващият кабел е маркиран с една малка бяла точка на щепсела. Така съм отбелязал сфазирането, което важи вътрешно за цялата система.

13.zvukomir.system.pi.custom.mains.power.cable..shuko.powercon.NAC3FCA

Дистанционното управление

Пулта избрах сред колекцията ми от стари, но никога неизползвани дистанционни управления. Четвъртитата му визия е подходяща, а изработката е Made in Japan. Имам го покрай един чисто нов, вече абсолютно непотребен, деветдесетарски японски сателитен тунер.

14.zvukomir.system.pi.custom.remote.control 15.zvukomir.system.pi.the.system

Етап от проектирането на шасито.

16.zvukomir.system.pi.custom.case.construction

 

Всички снимки на системата са направени от мен, като съм използвал фотоапарат Nikon D40, китовия обектив Nikkor AF-S 18-55, две светкавици Yongnuo YN-460-II и статив Velbon CX-888 Black.

Звукомир

20155 responses to “Zvukomir System Pi”

 1. Стоян Стаматов says:

  Много, много добре ! Размаха с който работите в малките детайли е поразителен …..

 2. Марин Попов says:

  Много впечатляващо! Поздравления за усилията.

 3. zvukomir says:

  Благодаря ви! Наистина усилията са доста, но резултата си заслужава.

 4. Димитър Алурдас says:

  Айде и аз да се включа. Преглеждам ти страницата доста често, даже си препрочитам. Постигнатото спокойно може да се мери със световни марки от към визия. Наистина страхотно. Поздравления!

  Дали ще имаме възможност и да преслушаме системите някога?

 5. zvukomir says:

  Благодаря ти! Може да се преслушат, разбира се. To това удоволствие слушането, макар и доста индивидуално, ако не е споделено на някакво ниво му се губи много от магията :) ONE сега я ъпрейдвам към ONE.evolution и е в процес на събиране и настройка. Но дори и така има моменти в които е подходяща за слушане. Има и моменти в които не става – примерно ако се променя нещо по усилвателите или говорителите и системата е на части. Който желае винаги може да ми се обади и ако е подходящ момента може да измислим нещо, а ако не е може да остане за малко по-натам във времето и така…

Leave a Reply